Mitsuoka Galue S50: luxusrémség Japánból

2008.10.28. 16:19

Mintha Quasimodót látnánk nagyestélyiben: a japán luxuslimóból tökéletesen hiányzik a stílus, pedig a részletek stimmelnek.

A Mitsuoka eddig is csinált elképesztő dolgokat. Nissan Micrát öltöztettek át Jaguarnak, Toyota Corollát dolgoztak át az egykori, elegáns Roverek stílusában, de készítenek Rolls-Royce szerű kabriót is a Ford Mustang alapjaira. A stílusok összhangjával tehát eddig sem törődtek sokat, de a Galue S50 limuzin esetében érzésünk szerint valamivel még tovább mentek. A kerekded, modern vonalvezetésű Nissan Fuga/Infiniti M35 típusra operáltak Rolls-Royce modelleket idéző hűtőmaszkot és Cadillac fazonú farrészt. Ráadásul az autót még meg is hosszabbították, így az eredeti arányokat is eltorzították. Az összhatás legalábbis groteszk.

Az S50 belül persze tágas és kényelmes, luxuslimóhoz képest ráadásul még csak nem is feltűnően drága - az alkalmazott motortól függően átszámítva 18-20 millió forintot kérnek érte - de nehéz elképzelni, hogy akad olyan módos japán üzletember, aki épp egy ilyen torzszülöttel próbálná elkápráztatni a környezetét. Elképzelhető persze, hogy csak mi nem értjük meg a háttérben húzódó filozófiát - végül is a távol-keleten a Ssangyong Rodius sem volt különösebben népszerűtlen - de annyi biztos, hogy az autó exportjával nem lenne érdemes próbálkozni.