Hivatalos fotókon a Nissan 370Z

2008.10.29. 14:18

Szűk egy hónappal a hivatalos premier előtt megjelentek az első képek a Nissan új sportkocsijáról.

Az új modell megtartotta elődje jellegzetes karakterét - megmaradt a hosszú orr és a feltűnő sárvédő-szélesítések -, de mokányabb, agresszívabb jelenség lett a 370Z. A túlnyúlások rövidebbek - főleg az autó hátulját kurtították meg -, a bumerángforma első lámpáktól és az óriási első légbeömlőtől pedig fenyegetőbbé vált az autó elölnézete. A legjellegzetesebb változás mégis a töretlen ívű tetővonal, amelyet csupán a legvégén, a csomagtartófedél peremén zavar meg egy kisebb légterelő él. Nemcsak a forma tűnik sportosabbnak, de az új Z teljesítményét is tovább növelik a VQ37VHR jelzésű 3,7 literes hathengeressel. Ez a motor alapjaiban az Infiniti G37 Coupé 330 lóerős V6-osával egyezik meg, de állítólag még erősebb lesz: egyes pletykák szerint több mint 350 lóerőt hoznak ki belőle.

A 350Z-t talán a belső térben használt gyenge minőségű anyagok miatt érte a legtöbb kritika. Úgy tűnik azonban, az utódmodell esetében kijavították ezt a hibát, vagy legalábbis ez az érzésünk a belső térről készült fotó láttán. A belső formák esetében is felfedezhető ugyanaz a hagyománytisztelet, mint a külső esetében: a tervezők itt is igyekeztek minél többet megtartani az elődmodell jellegzetes megoldásaiból - így megmaradt a hármas osztású műszeregység, illetve a három apró, kerek óra a műszerfal tetején középen, viszont a formák itt is lágyabbak lettek.

A Nissan új sportautója, a 370Z novemberben, a Los Angeles Auto Show-n mutatkozik be, a forgalmazás beindítására viszont még várni kell: Amerikában alighanem 2009 tavaszán, míg Európában valószínűleg csak hónapokkal később lesz kapható a típus.