Eredménytelenek voltak a Chrysler-Renault tárgyalások

2008.11.03. 14:12

Úgy néz ki, a Chrysler tulajdonosai az egész vállalattól meg szeretnének szabadulni, a Renault viszont csak egy kisebb részesedést szeretett volna, így egyelőre felfüggesztették a tárgyalásokat.

Az amerikai pénzintézetek válságának kezdete óta újra napirendre került a Chrysler eladásának lehetősége. A jelenlegi tulajdonos, a Cerberus Capital, amely abban a reményben fektetett az autógyártóba, hogy viszonylag rövid idő alatt nyereségessé teheti azt, majd jó pénzért továbbadhatja, vagy legalább a nyereségéből részesülhet, most olyan nagyságrendű veszteségekkel kénytelen farkasszemet nézni, amelyeket képtelen volna finanszírozni, ezért mindenképp szabadulna a Chryslertől. A Renault-Nissan szövetséggel az együttműködés lehetőségeiről már korábban tárgyaltak, így adta magát a lehetőség, hogy felajánlják megvételre az egész autógyártót, a franciák azonban állítólag csak 20%-os részesedést szerettek volna, a csőd szélén egyensúlyozó Chryslert nem akarták a nyakukba venni.

A Chrysler vezetése és a Cerberus Capital így most azon fáradozik, hogy összehozza a GM-Chrysler fúziót, bár ez is nehezebb lesz, mint gondolták, miután az amerikai kormányzat nemrég határozottan elzárkózott attól az ötlettől, hogy a két vállalat összevonását dollármilliárdokkal támogassa. Ha ennek ellenére sikerülne a Chryslert a GM-be olvasztani, azzal legalább a cég egy részét megmenthetnék, bár úgy tudjuk, a General Motors korábbi riválisából alig hagyna valamit: elemzők szerint a Jeep márkán, a Chrysler egyterűin és a Dodge néhány alvázas pick-upján kívül nemigen akad olyan eleme a Chrysler kínálatnak, amire a GM-nek szüksége lehet.