Tovább késik az Alfa nagykocsija

2008.11.03. 15:06

A legújabb hírek szerint 2011-ig biztosan nem készül el az Alfa 166-os utódja, így a Fiat döntéshozóinak lesz idejük gondolkodni, hogy hogyan valósítsák meg az új típust.

Az olasz gyártónak korábban is sok fejtörést okozott a nagyobb modellek fejlesztése, hiszen viszonylag kis példányszámban tudnak eladni ilyen modelleket, így nehéz megtalálni a módját, hogy megtérüljenek a beléjük fektetett euró-százmilliók. Korábban más gyártókkal közös fejlesztéssel oldották meg a problémát, mint az Alfa 164-Fiat Croma-Lancia Thema-Saab 9000 négyes esetében, vagy legalább házon belül építettek több modellt ugyanazokra az alapokra, például az Alfa 166-ost és a Lancia Kappát. Az új nagykocsinál azonban ez utóbbi lehetőség azonban már nem áll rendelkezésre, miután a Lancia márka számára egyelőre biztosan nem fejlesztenek a Deltánál nagyobb modellt. Ráadásul az új Alfa luxusmodellnek a tervek szerint hátsókerék-hajtásúnak kellene lennie, ami tovább bonyolítja a dolgot.

Korábban elkezdték a 169-esként emlegetett típus fejlesztését a Maserati Quattroporte alapjain, de hamar kiderült, hogy így túl drága lenne az új típus, így más lehetőségek után néztek. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a Fiat megkapja a Mercedes egyik padlólemezét egy kisautó-platformért cserébe, de ez az üzlet sem jött létre, így az elemzők szerint három lehetőség áll a Fiat rendelkezésére. Az első, hogy mégis a Quattroporte-alapú modellt dobják piacra némi továbbfejlesztéssel, a második, hogy a Tata közreműködésével megszerzik a Jaguar XF padlólemezét és arra építkeznek, a harmadik - és egyben legkevésbé valószínű - pedig hogy a csődtől fenyegetett Chryslerrel állapodnak meg, és megveszik a 300C műszaki alapjait.

Bárhogy is döntenek azonban, a Fiat csoport számára elsősorban akkor lesz fontos az új nagykocsi, ha valamelyik márkájával visszatérhet Észak-Amerikába, Európában ugyanis korábban sem fogytak olyan jól a nagyobb olasz luxusmodellek, hogy ezért indokolt lenne beindítani a költséges fejlesztést. Az amerikai visszatérésre viszont most már biztosan nem kerül sor 2011, vagyis pontosabban a gazdasági válság lecsengése előtt.