Yaris Club: együléses versenygép kisautóból

2008.11.05. 10:46

Valahogy el kéne hitetni az amerikaiakkal, hogy a városi kisautónk, amiről azt gondolják, egy nyomott kis gnóm, igazából klassz kis gép. Valami effélét gondolhattak a Toyotánál, amikor kiadták a megbízást a Yaris Club tanulmány elkészítésére.

A Five Axis nevű tuningcég kapta a feladatot, hogy a Yarisból vérforraló versenyautót faragjon az 1960-as évek Toyota 7 sportkocsi-portotípusának mintájára. Mentségükre szóljon, tényleg megpróbáltak mindent, de vannak feladatok, amelyek eleve kudarcra ítéltettek.

Pedig szépen levágták az autó tetejét az első szélvédő aljának kivételével, kirámolták a belső teret, megerősítették a karosszériát, és készítettek egy szépen illeszkedő műanyag idomot az utastér maradéka fölé, amelyen csak a vezetőülés felett maradt egy nyílás. A futóművet is leültették, hatásosabbra cserélték a fékrendszert, 17 hüvelykes felniket szereltek fel, a motor pedig kapott egy kompresszort, amitől a teljesítménye 166 lóerőre nőtt. Az autó így elvben akár alkalmas is lehetne arra, amire tervezték: versenypályák nyílt hétvégéin való száguldozásra, ahol a cél a szomszéd tuningolt Mazda MX-5-ösének megelőzése.

A Yaris Club meggyőző munka, kár, hogy az összhatás valahogy mégis csak inkább hat viccnek, mint komoly autónak. Különösen a Las Vegas-i SEMA Show-n, ahol brutálisan megtuningolt Camarók, Mustangok és egyedi építésű hot-rodok között állították ki.