Knight-XV, a guruló bunker

2008.11.07. 12:09

Valódi katonai járművön alapszik az Armet nevű cég legújabb modellje, amelyet rettegő üzletembereknek szeretnének eladni.

A Knight-XV névre keresztelt jármű karosszériája nagyrészt megegyezik az Armet Gurkha nevű páncélozott terepjáróéval, a legnagyobb különbség, hogy a polgári változat sokkal kényelmesebb belsőt kapott, viszont fegyverek nem szerelhetők fel rá. A 6,096 méter hosszú és 2,489 méter széles karosszéria teljes egészében vastag páncéllemezből készül, az ablakokat pedig 64 mm-es rétegelt üvegből készítik, így gyakorlatilag a legtöbb kézifegyver, akna, gránát és robbanószer ellen védve vannak az utasok. Nagy űrméretű ágyúk és gépágyúk, illetve rakétatámadás ellen persze a Knight-XV sem nyújt tökéletes védelmet, de akinek ez is kevés, az még mindig szerezhet magának kiszolgált tankot.

A bő 4,5 tonnás szörnyeteg mozgatásához persze a legmasszívabb elérhető főegységekre volt szükség. A tervezők a Ford legnagyobb pickupjából, az F-350 Super Dutyból vették át a masszív, merev tengelyes futóművet, az összkerékhajtást, az ötfokozatú automata váltót és a 6,8 literes, 400 lóerős, alkohollal is használható V10-es benzinmotort. Így a 35,5 centis hasmagasságú óriás gyakorlatilag mindenféle terepen jól boldogul, bár túl laza talajon félő, hogy elsüllyedne vagy elásná magát.

Az autó felszereltsége természetesen minden igényt kielégít. A belső teret első osztályú gyapjú- és bőrkárpitozás borítja, a legkorszerűbb Alpine audiovizuális rendszer és beépített PS3 játékkonzol gondoskodik az utasok szórakoztatásáról, a megfelelő hőmérsékletet légkondicionáló biztosítja, a hátsó ülések pedig szembe is fordíthatók egymással, így akár mozgó konferenciaszobaként is használható a jármű. Ezenfelül az észrevétlen közlekedést a fekete fényezésen kívül a sofőr rendelkezésére álló infravörös éjjellátó berendezés is segíti: így akkor sem okoz gondot az éjszakai vezetés, ha a lámpák használata épp nem célszerű.

A polgáriasított katonai autó természetesen méregdrága: egy-egy példány 295 ezer amerikai dollárba, azaz napi árfolyamon számolva valamivel több mint 60 millió forintba kerül. Ráadásul csupán 100 példány elkészítését tervezi a gyártó. Ugyanakkor nincs okunk kételkedni benne, hogy lesz kereslet a Knight-XV iránt, és nem csak a kóros üldözési mániások körében: háborús övezetekben való utazáshoz - például egy iraki üzleti úthoz - aligha létezik jobb útitárs.