2,5 milliárdos negyedéves veszteség a GM-nél

2008.11.09. 12:34

A helyzet nagyon rossz, és úgy néz ki, még rosszabb is lehet: a General Motors a számítások szerint a jövő év vége előtt kifogyhat az elkölthető pénzből, ha nem sikerül valahogy javítani a pénzügyi eredményeken.

A GM 2,5 milliárdos nettó veszteséget könyvelt el 2008 harmadik negyedévére, ami már önmagában is elképesztő összeg, de ennél sokkal több pénzt éltek fel ugyanezen időszak alatt a cég kézpénz-tartalékából: 6,9 millió dollárral csökkent a cég számlaegyenlege, azaz jelenleg 16,2 milliárd dollárral gazdálkodhatnak a cég vezetői. Ha ilyen ütemben fogyasztják a tartalékokat, az azt jelenti, hogy legfeljebb jövő tavaszig képesek kitartani, tovább semmiképp. A GM vezetése persze igyekszik ott spórolni, ahol csak lehet, de most már korábban érinthetetlennek hitt területek költségvetéséhez is hozzá kell nyúlniuk: lelassítják a típusfejlesztést, csökkentik a reklámkiadásokat, visszafogják a kereskedőhálózat támogatását, megtiltják a túlórát a cégen belül és még az utazási költségeket is igyekeznek minimalizálni. Mintegy 5 milliárd dollárt szeretne így spórolni a vállalat, de hosszabb távon nem tarthatók ezek a megszorítások, hiszen kevesebb fejlesztéssel és reklámmal hamar versenyhátrányba kerülhet a cég a konkurenciával szemben.

Az óriásvállalat szerencséje az lehet, hogy az új kormányzat jelentős anyagi segítséget ígért az autógyártásnak. Ha az iparág valóban megkapja az ígért több tízmilliárd dolláros támogatást a következő durván egy évben, azzal elkerülhető, vagy legalábbis egy-két évvel elhalasztható, hogy a detroiti autógyártók valamelyike csődbe jusson.