Eladó a Saleen sportkocsigyár

2008.11.11. 10:20

Észak-Amerika talán legismertebb önálló sportkocsigyártó vállalkozása eladósorba került, de ha nem sikerül új tulajdonost találni, az is elképzelhető, hogy egyszerűen felszámolják.

A jelenlegi tulajdonos két hónapon belül szeretné megtalálni a megfelelő befektetőt, és a jövő év elejéig mindenképp nyélbe akarják ütni az üzletet, de ez nem lesz egyszerű, és nem csak a pénzügyi válság miatt. A Saleentől ugyanis nemrégiben távozott a cégalapító, és a korábbi fejlesztéseket végző gárda egy része is, ígéretes új típusuk, a Ferrari F430 ellenfelének szánt S5S Raptor pedig még fejlesztés alatt áll, így az új tulajdonosnak nem csak a vételárat kellene kifizetnie, de jelentős összeget kellene áldoznia a cég talpra állítására is.

A Saleen 1983-as alapítása után hosszú ideig Fordok átalakításra specializálódott tuningcégként működött, első önálló típusukat, az S7 szupersportkocsit csak 2000-ben mutatták be. A méregdrága, középmotoros modell a versenypályákon aratott sikerei révén öregbítette a cég hírnevét, miközben a bevétel nagy részét továbbra is a Mustangok és más Ford modellek átalakítása, és kis sorozatú modellek bérgyártása hozta a cég számára - egyebek közt itt készült a Ford GT sportkocsi is.

A fejlesztések finanszírozása érdekében 2004-ben eladták a vállalkozás nagy részét egy befektetőcsoportnak, ám az alapító és az új cégvezetés közti nézeteltérések miatt Steve Saleen és több munkatársa tavaly kilépett a cégtől, hogy új vállalkozást alapítson.