A Porsche egy vagyont keresett a VW-részvényeken

2008.11.11. 13:52

Korábban is sejtettük, hogy a részvényárfolyamok ingadozása szép összeget hozott a Porschénak, de hogy pontosan mennyit, csak most derült ki.

A részvénykereskedésen 6,83 milliárd euró hasznuk volt, míg a részvényárfolyam növekedése további egymilliárdot hozott. Így a Porsche az egy évvel ezelőttihez képest 46%-kal növelhette adózás előtti nyereségét, 8,57 milliárd euróra. Ehhez képest a működésből származó kb. egymillliárdos nyereség szinte eltörpül, bár a Porsche a tőzsdei műveletek eredményétől eltekintve is elképesztően hatékonyan működik: a legtöbb tömeggyártó örülne, ha csak meg tudná közelíteni ezt az eredményt.

Úgy néz ki, a Porschét egyelőre a válság keresletcsökkentő hatása sem érintette igazán: az elmúlt egy évben 98 652 autót adtak el, szemben a tavalyi 97 515-tel. A cég vezetése optimista a jövőt illetően is: azt mondják, a Panamera, az új 911-es változatok és a dupla kuplungos váltó bemutatása révén akár még növekedhetnek is az eladások, és 2009-ben átléphetik a 100 ezer darabos lélektani határt.