V12-es verseny-Touareget készít a VW

2008.11.13. 10:14

A jövő heti Los Angeles Auto Show-n mutatkozik be a németek új verseny-terepjárója, amellyel Észak-Amerikában népszerűsítik majd a Touareget és a korszerű dízelmotorokat.

A versenygép kívülről valóban hasonlít egy utcai Touaregre, de a műanyag idomok formáján kívül más köze nincs egymáshoz a két járműnek. A Baja Race Touareghez a kaliforniai Arciero Miller Racing épített acélcsövekből és alumíniumból vázszerkezetet, ebbe kerül az Audi R10-esből ismert V12-es dízel-versenymotor egy átdolgozott változata. Az 5,5 literes, 550 lóerős és 850 Nm csúcsnyomatékú kétturbós motort a hátsó tengely elé építik, és hatsebességes, szekvenciális Xtrac váltón keresztül hajtja meg az autó négy kerekét. A versenyautó legérdekesebb részlete talán a felfüggesztés. Elöl ugyan szokványos keresztlengőkaros szerkezetet alkalmaznak, bár már ez is 64 centis rugóutat biztosít, hátul viszont a tengelytáv csaknem felét kitevő hosszanti lengőkarok dolgoznak az autó oldalára szerelt hatalmas rugós tagokkal, így a kerekek itt 76 centiméteres utat járhatnak be függőleges irányban.

A Volkswagen a Touareg-formájú géppel a SCORE nevű off-road bajnokságban indul. Ebben a sorozatban eddig nagy benzines V8-as motorokkal hajtott buggyk voltak az egyeduralkodók, ám bíznak benne, hogy megmutathatják, egy korszerű turbódízel képes legyőzni a régimódi amerikai technikát. Az első verseny, ahol a VW csapata rajthoz áll, a hét végén tartott Baja 1000 lesz, ahol több mint ezer kilométeres távot kell legyőzniük a versenyzőknek.