A Fordnál nem a fejlesztésen spórolnak

2008.11.14. 15:00

Bár ugyanakkora lekvárban van a Ford is, mint a GM és a Chrysler, a cég egyelőre nem csökkenti az új típusok fejlesztésére fordítandó forrásokat.

A detroiti cégóriás vezérigazgatója, Alan Mulally szerint a lehető legrosszabb lépés volna a típusfejlesztés lelassításával csökkenteni a költségeket. "Csak úgy maradhatunk talpon, ha új típusokat készítünk, amelyeket értékel a közönség." - mondta az igazgató. A Ford jelenleg azon dolgozik, hogy felújítsa észak-amerikai választékát, és új, az európai Fiesta alapjaira épülő kisautókat vezessen be a piacra, amelyekkel ismét nyereségessé teheti amerikai részlegének működését.

Spórolni persze a Ford is kénytelen, hiszen épp úgy készpénztartalékának végén jár, mint szomszédai, de ezt inkább a cégen belüli változtatásokkal igyekszik elérni. Csökkentik a reklámkiadásokat, az irodai alkalmazottak fizetését, és nem fizetnek prémiumokat a cég vezetőinek. Ezzel állítólag akár 8-9 milliárd dollárt is spórolhatnak, ami rövid távon, amíg az eladásokat nem tudják ismét növelni, elég is lehet a túléléshez.