Megindult a Hyundai gyártása Csehországban

2008.11.17. 10:52

Kigördült az első i30-as a vadonatúj nosovicei gyárból, így megkezdte működését a Hyundai első európai összeszerelő üzeme.

A koreai gyártó mintegy 1,1 milliárd eurós befektetéssel építette fel az új gyárat zöld mezős beruházásként, hogy Európát innen lássa el legnagyobb példányszámban eladható autóival. Az üzemben még idén elkészül kb. 18 ezer autó, 2010-ben pedig érkezik egy második típus - valószínűleg az i20-as jelzésű kiskocsi -, így éves szinten 200 ezer Hyundai készülhet Csehországban. A gyártás harmadik lépcsőjeként 2011-ben egy harmadik modell előállítását is megkezdik ugyanitt, amellyel már kihasználhatják az évi 300 ezer darabos maximális gyártókapacitást.

A Kia szlovákiai gyára után ez a Hyundai cégcsoport második gyártóbázisa Európában, és a két üzem együttesen képes ellátni a kontinenst a két márka legnépszerűbb típusaival, így lényegében csak a kisebb érdeklődésre számot tartó modelleket kell majd Dél-Koreából importálnia a cégnek. Ez hosszabb távon jelentős költségcsökkenést és jobb versenyképességet jelent a gyártónak Európában, ahol a Hyundai legalább ugyanolyan komoly piaci szereplővé szeretne válni, amilyen Észak-Amerikában és Kínában lett az elmúlt nyolc-tíz évben.