Az Opel hitelgaranciát kap Németországtól

2008.11.18. 16:24

A General Motors nem csak Észak-Amerikában van bajban, a hitelválság az Opel helyzetét is megrendítette. A GM Europe vezetése ezért a német kormányzathoz fordult segítségért, miután az amerikai anyavállalattól sem remélhetnek anyagi támogatást.

Bár Európában az EU szabályai miatt manapság ritkán eredményes az efféle segélykérés, Németország kormányzata pozitívan reagált a megkeresésre. A GM Europe hiteleire egymilliárd eurós garanciát vállaltak, azzal a feltétellel, hogy az így felvett kölcsönt csak Németországban költhetik el, azaz külföldi üzemeket nem finanszírozhatnak belőle. Az Opel számára ezzel a megkötéssel is hatalmas segítséget jelent a kormány által garantált hitelfelvételi lehetőség, hiszen a céget még súlyosabban érintette a válság, mint a konkurenciát: a cég eladásai 14%-kal csökkentek 2008-ban, miközben a teljes piac csupán 6%-nyit zsugorodott ugyanebben az időszakban. Ráadásul az anyavállalat mély pénzügyi krízise miatt az Opelnek hitelt sem adtak volna a bankok, amellyel átvészelhetné a válságot.

Valószínű, hogy a későbbiekben más autógyártók is állami segítséget próbálnak majd kérni Európában, hiszen az utóbbi hónapokban drasztikusan felgyorsult a kereslet csökkenése az új autók iránt. Októberben már 14,5%-kal adtak el kevesebb személyautót, mint egy évvel korábban, és egyelőre nem látszik, hogy a tendencia megfordulna a közeli jövőben.