Nyereséges maradhat az európai Ford

2008.11.24. 16:20

A harmadik negyedév eredményei alapján úgy tűnik, a Ford európai részlegét egyelőre nem érintette a válság olyan mértékben, mint sok más riválisát.

2008 harmadik negyedévében még mindig termelt némi nyereséget a Ford of Europe: igaz ugyan, hogy a 69 millió dolláros adózás előtti eredmény a cég forgalmához képest elenyészően kevés, de az új autók iránti kereslet általános csökkenése mellett az is csoda, hogy a szám előjele nem negatív. Lewis Booth, az európai Ford pénzügyi igazgatója úgy véli, az eladások 2,4%-os csökkenése, amely jócskán alulmúlja a piac szűkülésének ütemét, jó előjel: elképzelhető, hogy 2009-et is megússzák veszteségek nélkül. A jó eredmények egyik oka a kínálat megújításának szerencsés üteme lehet: az új Fiesta és Ka modellek épp azokban a kategóriákban erősítik a Ford helyzetét, amelyek mostanság előtérbe kerültek.

A Ford belső elemzése szerint a piac legkorábban 2010-ben kezdhet magához térni, így addig elsősorban az eladások csökkenésének megfékezése lehet a cég elsődleges célja.