Csalással vádolja a Daimlert a Chrysler új tulajdonosa

2008.11.27. 11:20

A Cerberus Capital Management szerint a Mercedes anyacége félrevezető adatokat közölt a Chrysler valós értékéről tavaly tavasszal, amikor a legkisebb detroiti autógyár részvénytöbbsége gazdát cserélt.

A Chryslert irányító befektetőcég egy nyilvános közleményben azt állítja, hogy a Daimler az autóeladások egy jelentős hányadánál nem végezte el a megfelelő hitelminősítést azután, hogy elkezdett tárgyalni az amerikai gyártó eladásáról. Ezzel növelték az eladásokat, hogy értékesebbnek láttassák a Chryslert, ugyanakkor később a kedvező hitelfeltételekkel becsábított fizetésképtelen vásárlók később jelentős veszteséget hoztak a Cerberusnak. A Daimler szerint ugyanakkor a vádak teljesen alaptalanok, és a Cerberus csupán azt akarja elérni velük, hogy a német vállalat további dollármilliárdokat fizessen.

A Daimler szerint a Cerberus, amely 7,2 milliárd dollárt fektetett a Chryslerbe, megszerezve a részvények 80,1%-át, most ennél is nagyobb összegű követelésekkel állt elő, túllépve a két fél közti szerződés összes garanciális keretét. A Cerberus követelései miatt fel is függesztették egy rövid időre azokat a Chrysler maradék 19,9%-os részvénycsomagjának átadásáról szóló tárgyalásokat, bár úgy néz ki, a téma annyira fontos mindkét cégnek, hogy a nyilvánosság előtt folyó nyilatkozatháború ellenére már vissza is ültek a tárgyalóasztalhoz.

A tét nyilvánvalóan az, hogy ki fizesse a Chrysler veszteségeit, amelyek az Észak-Amerikát sújtó hitelválság nyomán keletkeztek. A Cerberus befektetői hosszabb távon nyilván viszont szeretnék látni befektetett milliárdjaikat, méghozzá ha lehet, kamatostul, amire egyelőre nem látszik túl sok esély. A Daimler viszont szabadulna egykori amerikai részlegétől, amely a fúzió kilenc éve alatt is csak vitte a pénzt a közös kasszából.