5 milliárd euró az autóiparnak

2008.11.27. 14:13 Módosítva: 2011.03.09. 16:16

Az Európai Unió is a helyi gazdaság talpra állításával próbálkozik: állítólag már meg is született a döntés egy 200 milliárd eurós hitelcsomag kiutalásáról, amelyből az autóipar is részesül.

Az összeg zöme azonban más iparágaknak jut: az autógyártók ebből a keretből egyelőre csak 5 milliárdot kapnak, ami a bajban levő cégek számát nézve nem túl sok. Az autógyártók korábban megfogalmazták, hogy minimum 40 milliárd euróra volna szükségük a zökkenőmentes működéshez, mivel az egyre szigorúbb károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátási szabványokkal kapcsolatos fejlesztések komoly plusz terhet jelentenek a számukra. A hitel 80%-át az Európai Befektetési Bank biztosítja, és nem közvetlenül a kormányok, ami az EU kormánya szerint kedvezőbb megoldás, mint a közvetlen állami hitelek.

A támogatás viszonylag kis összege persze nem jelenti azt, hogy az Unió ne támogatná kellőképpen a helyi autógyártást: nem zárkóztak el attól, hogy további segítséget nyújtsanak, sőt, a legnagyobb tagállamok - így Franciaország és Németország - további segítségért lobbizik, hiszen iparuk legerősebb ágazatai közé tartozik az autógyártás. Az ötmilliárdos összeg inkább azt tükrözi, hogy Európában egyelőre közel sem akkora a baj, mint Észak-Amerikában.