Eladja franciaországi üzemét a Ford

2008.11.28. 13:42

A Bordeaux melletti üzemet állítólag egy európai vállalat venné át, megtartva a munkahelyek egy jelentős részét.

A vásárlójelölt nevét egyelőre nem árulták el, csak annyit, hogy egy európai vállalatról van szó, amely a Fordhoz hasonlóan automata váltókat szeretne előállítani az üzemben. A francia gyárban ugyanis pillanatnyilag ötsebességes automata váltókat állítanak elő, amelyeket zömmel az Észak-Amerikában, Ausztráliában és Thaiföldön működő Ford összeszerelő üzemekbe szállítanak.

A detroiti cég számára ennél rosszabb megoldás jelenleg nem is létezik, hiszen Franciaországban eleve drágán készülnek ezek az alkatrészek, és az erős euró miatt még a kivitelükön is jelentős valuta-átváltási veszteség keletkezik. Ennek ellenére 2011-ig mindenképp itt készülnek az ötsebességes automaták minden ilyen váltóval felszerelt Ford számára, mivel a gyártás átköltöztetése még drágább lenne. A tervek szerint ekkorra elkészül az új, hatsebességes automata, amelyet másutt gyártanak majd, így a francia gyár szerszámainak cseréjére három éven belül mindenképp költeni kellene. A gyár eladásával azonban ettől a költségtől is megszabadul a Ford, és még az anyagi helyzetén is javíthat az üzemért kapott euró-százmilliók révén.

Jelenleg a másik két nagy amerikai gyártóhoz hasonlóan a Ford is készpénztartalékai végén jár, így minden eszközt bevetnek, hogy elkerüljék a csődhelyzetet. Nemrégiben bejelentették, hogy pénzzé teszik Mazda részvényeik egy jelentős részét, és ez a mostani gyáreladás is egy újabb lépés lehet a túlélés irányába.