Új GM motorfejlesztő központ Indiában

2008.12.02. 13:37

Azt már megszokhattuk, hogy egyre több nagy autógyártó telepíti olcsó modelljeinek gyártását Indiába, de az is csak idő kérdése volt, hogy mikor kezdődik meg a fejlesztőmunka áttelepítése.

A hatalmas országban ugyanis nem csak a kétkezi munkások dolgoznak olcsón, hanem a fejlesztőmérnökök is: egy amerikai mérnök fizetéséből több indiait lehet foglalkoztatni, és manapság már itt sincs hiány jól képzett szakemberekből. A General Motors ezért döntött úgy, hogy ázsiai motorfejlesztési tevékenységének új központját ide helyezi. Ennek érdekében bővítik a Bangalore-ban működő, és már most 1600 főt foglalkoztató kutató-fejlesztő központot, és míg Észak-Amerikában és Európában ezerszám tesznek utcára alkalmazottakat, addig Indiában mintegy 500 új munkahelyet teremt a cég. Itt fejlesztik majd tovább azokat a motorokat, amelyek a GM dél-koreai, kínai és ausztrál modelljeibe kerülnek, de több mint valószínű, hogy az Indiából származó terveket később más kontinenseken is felhasználják.

A General Motor jelenleg nyolc nagy kutató-fejlesztő központot, és tizenegy tervezőközpontot működtet világszerte, amelyek közül így az indiai lesz az egyik legnagyobb.