Hat autógyár marad 2010-re?

2008.12.08. 16:17

A Fiat vezérigazgatója vázolta apokaliptikus jövőképét az autógyártók túlélési esélyeivel kapcsolatban.

Sergio Marchionne szerint a következő két évben, amíg a gazdasági válság véget nem ér, sorra véreznek majd el a jelenlegi tömeggyártók, és csupán hat marad majd. A kisebbeknek pedig végleges csődöt vagy más gyártókkal való összeolvadást jósol. Neveket ugyan nem mondott, de a jóslata szerint jó esély van rá, hogy egy amerikai, egy német, egy francia-japán, egy japán, egy kínai és talán még egy tisztán európai vállalat marad talpon, nem számolva persze a legfeljebb egy-két ezer rétegjárművet előállító kisvállalkozásokat, amelyeknek akár jót is tehet a válság. Marchionne azt mondja, legalább évi 5,5 millió autó eladására van szükség a fennmaradáshoz, és azok a cégek – köztük alighanem maga a Fiat is –, amelyek ekkora mennyiséget nem tudnak értékesíteni, csak komoly egyesülések révén maradhatnak fenn. Jelenleg öt cég teljesíti ezt a kritériumot: a Toyota, a GM, a Volkswagen, a Ford és Renault-Nissan.

A Fiat első emberének jóslata persze az egyik szélsőséget képviseli, de más elemzők szerint is szép számmal akadnak veszélyeztetett cégek, olyanok is, amelyek korábban stabil, nyereséges vállalkozásoknak tűntek. Ezek közé tartoznak például a nagy részben családi tulajdonú cégek – a BMW, amely 70%-ban a Quandt család tulajdona, vagy a PSA csoport, amelyben a Peugeot família még mindig 30%-os részesedést birtokol. Egyes vélemények szerint igen nagy az esély rá, hogy ezeket jelenlegi tulajdonosaik igyekeznek majd pénzzé tenni még azelőtt, hogy elveszítik értékük nagy részét.

A jövőt persze senki nem tudja most igazán felmérni – minden attól függ, hogy a válság mennyire mélyül el, és mikor ér véget –, de a vészjósló víziókból annyi biztosan igaz, hogy a közeli jövőben az erőviszonyok jelentős megváltozása várható.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán,tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!