Vége a Chrysler-Chery együttműködésnek

2008.12.09. 11:24

A közös kisautó-fejlesztés terve másfél éve semmit sem haladt előre, így az amerikai és a kínai autógyártó útjai elválnak, a hivatalos közlemény szerint közös megegyezéssel.

A kínai Cheryvel még a Daimler és a Chrysler szétválása előtt állapodott meg az egykori amerikai-német vállalatóriás vezetése: a cél az lett volna, hogy rövid időn belül piacra dobhassanak egy kisautót Észak-Amerikában és Európában, Dodge márkajelzéssel. A Chery ideális partnernek ígérkezett, hiszen akkortájt készült el a korszerű A1-essel, egy városi kisautóval, amely némi átalakítással a Dodge céljainak is megfelelt volna. Ráadásul vadonatúj, kisebb modellekbe illeszthető motorcsaládjuk is van a kínaiaknak, amelynek szintén jó hasznát vette volna a Chrysler. A gazdasági környezet drasztikus változásai miatt azonban mindkét cég nehéz helyzetbe került. Ráadásul időközben világossá vált, hogy a Chery aktuális modelljei nem felelnek meg az amerikai emissziós és biztonsági szabványoknak, így csak drága fejlesztések árán kerülhettek volna a Dodge márka amerikai kínálatába, mindkét fél számára egyszerűbb tehát, ha feladják a kooperáció tervét.

Mindez persze nem megoldás a Chrysler problémájára, hiszen a cégnek szüksége volna kisebb méretű és fogyasztású modellekre, hogy ismét növelni tudja az eladásait. Az a jelenlegi helyzetben szóba sem jöhet, hogy önálló fejlesztéssel próbálkozzanak, hiszen az dollármilliárdokat emésztene fel, így új partnerre volna szükség, méghozzá rövid időn belül.