Kínai kézbe kerülhet a Volvo

2008.12.09. 14:42

Állítólag két autógyárral is tárgyal a Ford svéd leányvállalata eladásáról, méghozzá két nagy kínai céggel.

A svéd sajtó hírei szerint a Shanghai Automotive (SAIC) az egyik érdeklődő, amely korábban a dél-koreai Ssangyong részvénytöbbségének és az MG-Rover maradékainak felvásárlásával vált ismertté világszerte. A másik lehetséges vásárló a kevésbé ismert, de a SAIC-hoz hasonlóan hatalmas gyártókapacitással rendelkező Changan Automobile Group, a Ford kínai partnervállalata. A Volvo mindkét kínai gyártó számára hatalmas előrelépést jelenthet a nemzetközi porondon való megjelenés felé, hiszen nem csak egy bejáratott márkanévhez jutnának, de a svéd autógyár fejlesztési tapasztalataihoz is hozzáférnének, ami hosszabb távon a kínai autógyártás felzárkózásához is jelentős segítséget nyújthat.

Úgy tűnik, más - európai, japán vagy koreai - érdeklődők egyelőre nincsenek, annak ellenére, hogy a Volvo, mint a világ egyik legismertebb prémium-márkája, bármelyik tömeggyártónak kiváló lehetőséget nyújtana a luxusautók piacának meghódítására. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban úgy néz ki, egyik nemzetközi autóipari vállalatóriás sem engedheti meg magának, hogy a Volvo felvásárlásába fektessen durván hatmilliárd dollárt: ha van is ennyi pénzük, igyekeznek tartalékokat képezni, hogy túléljék a válságot.

A kínai érdeklődők sincsenek persze könnyebb helyzetben, viszont több mint valószínű, hogy a Volvo felvásárlását a kínai állam is jelentős összeggel támogatná a háttérből, hiszen a SAIC és a Changan is állami érdekeltségű nagyvállalat.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!