Elkészült az áramtermelő útburkolat

2008.12.12. 13:05

Izraeli mérnökök fejlesztik az új útburkoló anyagot, amely kilométerenként akár 400 kW-ot is termelhet az áthaladó autók által keltett rezgésekből.

A találmány elve viszonylag egyszerű: az útburkolatba épített piezoelektromos kristályok az áthaladó autók súlyától deformálódva feszültséget állítanak elő, amelyet azután áramtermelésre lehet felhasználni. A gyakorlati megvalósítás persze számos problémát vet fel, amelyeket évek alatt oldottak meg a fejlesztők, de a rendszer mostanra gyakorlatilag készen van: állítólag egy hónapon belül elkészül egy útszakasz, ahol tesztelhetik a laboratóriumi körülmények közt már működőképes rendszert. Az eredmények szerint nagyobb forgalom mellett nagyjából 400 kW-nyi teljesítmény nyerhető kilométerenként, ami elvben nyolc kisautó üzemeltetéséhez lenne elegendő. Ingyen energiáról persze szó sincs, hiszen ilyen nagyságrendű energia előállításához több száz autónak kell végighaladnia az úton óránként, de egy kevés visszanyerhető abból a hulladék-teljesítményből, amelyet az autók a gördülési ellenállás legyőzésére fordítanak.

Optimista becslések szerint egy egész ország úthálózatában alkalmazva a módszert több tízezer elektromos autó hajtására elegendő energiát állíthatnának elő, ám azt egyelőre nem tudni, hogy az áramtermelő utak kiépítése mekkora költséggel járna, illetve hogy az ilyen felépítésű útszerkezet mennyire lenne tartós.