A szenátusban elbukott a Detroitnak nyújtandó segély

2008.12.12. 13:38

Hiába verték át a demokraták a képviselőházon, a szenátus nem szavazta meg a 14 milliárd dolláros hitelkeretet a három amerikai autógyártó számára, így most minden Bush elnökön múlik.

Úgy tudjuk, a javaslat megbuktatásában jelentős része volt az UAW-nak - az amerikai autóipari dolgozók szakszervezetének - amely nem volt hajlandó beleegyezni, hogy a detroiti gyártók már 2009-ben lecsökkentsék a dolgozók bérét arra a szintre, amennyiért az Egyesült Államokban autót gyártó külföldi cégek dolgoztatnak. Ezen kívül a szakszervezet azt a demokrata javaslatot sem fogadta el, amely szerint a gyártók részvényekkel fizették volna ki a nyugdíjasaiknak a tartozásként fennálló 10 milliárd dollárt.

A szenátus elutasító döntése persze még messze nem jelenti a történet végét, de mindenképp rossz hír. A GM és a Chrysler ugyanis könnyen fizetésképtelenné válhat akár egy-két hónapon belül, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Épp ezért valószínű, hogy az amerikai politikai döntéshozók valamiképp mégis megpróbálnak segíteni. Több lehetőség van: elképzelhető, hogy 2009 elején ismét a törvényhozás elé viszik a javaslat egy átdolgozott változatát, de sokak szerint Bush elnök is megoldhatja a dolgot azzal, hogy az elsősorban pénzintézetek támogatására szánt 700 milliárd dolláros keretből saját hatáskörben utal ki néhány milliárdot a detroiti gyártóknak.

A Bush adminisztrációnak ugyanis elemi érdeke volna, hogy az amerikai autóipar ne működésük utolsó napjaiban dőljön össze - magával rántva a republikánus párt elnöki esélyeit akár az Obama utáni időkre is - azaz a márciusi elnöki beiktatásig valahogy életben kell tartani Detroitot. Az azonban egyre kevésbé világos, hogy hogyan valósíthatják meg ezt a célt.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!