A Porsche is feloszlatja gyári versenyistállóját

2008.12.16. 10:15

Naponta érkeznek a hírek a gyári sportprogramok felfüggesztéséről. A mai áldozat a Porsche amerikai csapata, amely 2006 óta tarol a hosszú távú versenyeken az RS Spyder prototípussal.

Ezzel az American Le Mans sorozat (ALMS) az Audi után másik domináns gyári indulóját is elveszítette, a Porsche márkanevet pedig ismét csak a 911-es privát csapatok által üzemeltetett GT2-es és GT3-as modelljei képviselhetik a versenypályákon. A stuttgarti sportkocsigyártó az 1990-es évek végéig összes vetélytársánál nagyobb sikerrel vett részt a hosszú távú sportkocsiversenyzésben, de 1999-ben felhagytak a versenyzéssel, és csak 2005 végére építettek újabb versenyautót, az RS Spydert. Az amerikai Penske Racing és a Porsche közös alkotása elképesztően jól sikerült: a P2-es kategóriában a gyári Porschék mindenütt nyertek, ahol elindultak. Nem csak az ALMS versenyein, de tavaly már Le Mans-ban is begyűjtötték a kategóriagyőzelmet, sőt, a típus hároméves pályafutása során az is előfordult, hogy abszolút győzelmet szerzett, jóval erősebb vetélytársakat megelőzve.

Néhány RS Spyder valószínűleg a pályákon marad 2009-ben is, de a gyári fejlesztések nélkül hosszabb távon aligha maradhatnak versenyképesek a Mazda és az Acura prototípusaival szemben.