Újból gazdát cserélhet az Aston Martin

2008.12.16. 14:49

Úgy néz ki, az kuvaiti Investment Dar szívesen túladna Aston Martin részvényein, a kérdés csak az, hogy találnak-e megfelelő vásárlót.

A Ford még 2007-ben adta el a brit sportkocsigyártót a Prodrive által összehozott konzorciumnak. Az üzlet eredményeképpen az Aston Martin részvények 20%-a került az Investment Dar kezébe, és bár a sportkocsigyártó tavaly még nyereségesen működött, a típusfejlesztés költségei és a csökkenő kereslet miatt kicsi rá az esély, hogy a közeljövőben továbbra is hasznot hoz majd új tulajdonosainak. A kuvaiti befektetőcég ezért próbál minél előbb szabadulni a részvényektől, és visszanyerni a korábban befektetett pénzét.

Egyes pletykák szerint van rá esély, hogy a Mercedes anyacége, a Daimler vegye át az Aston Martint, hiszen rendelkezik a megfelelő tőkével és technikai háttérrel, hogy hosszú távra biztosítsa a magányosan meglehetősen sebezhető brit cég jövőjét. Ráadásul úgy tudjuk, a németek szívesen használnák az Aston Martin által használt, különlegesen rugalmas platformot, amelyre a brit sportkocsigyártó összes jelenlegi és közeljövőben bemutatkozó modellje épül. Ezzel az alumínium struktúrával ugyanis nyereségesen gyárthatók kis sorozatú, egymástól igencsak különböző rétegmodellek is, amilyenekre a Mercedesnek, és testvérmárkájának, a Maybachnak is szüksége van.

Biztosat persze még senki nem tud, még az is lehetséges, hogy az Investment Dar nyakán maradnak a részvények, hiszen mostanság kevesen merik autóipari vállalkozásokba fektetni a pénzüket.