Akkumulátorgyártóba fektet a Mercedes

2008.12.17. 11:12

A Daimler AG. az Evonik segítségével személyautók hajtásában használható lítium-ion akkumulátorok fejlesztésébe kezd, azzal a nem titkolt céllal, hogy a későbbiekben az akkumulátorpiac egyik fontos szereplőjévé váljon.

Az új partner, az Evonik Németország harmadik legnagyobb vegyipari vállalata, és egyben az ország első számú nemesfém-feldolgozója, amely egyik leányvállalata, a Li-Tec révén a lítium-ion akkumulátorok tervezésében és gyártásában is otthon van. A Daimler, hogy biztosítsa saját akkumulátorellátását és a fejlesztés zavartalanságát, 49,9%-os részesedést vásárolt az Evonikban, és a két cég vegyes vállalatot tervez létrehozni kifejezetten az autók hajtásláncában használható akkumulátorok gyártására, amelyben a Daimler részesedése 90% lesz. A stuttgarti autógyártónál úgy számolnak, hogy 2020-ra legalább évi egymillió elektromos vagy hibrid hajtású járművet fognak eladni Németországban, ami nagyjából 13 milliárd eurós piacot jelent majd: ebből szeretne jelentős részesedést a Daimler AG.

Úgy tudjuk, a Daimler-Evonik akkumulátorok első generációját már a jövőre bemutatkozó Mercedes S400 BlueHybrid modellben felhasználják, de később jóval hatékonyabb hibrid hajtásláncú autókban és villanyautókban is felhasználható, nagyobb terhelhetőségű akkumulátorokat is be szeretne mutatni a cég.

Jelenleg az akkumulátor a korszerű hibrid és elektromos autók Achilles-sarka. Míg a régebbi nikkelalapú cellák nehezek, terjedelmesek, és teljes töltés-merítés ciklusokat igényelnek a megfelelő működéshez, addig a tömör, könnyű és a rátöltést következmények nélkül viselő lítiumakkumulátorok egyelőre igen érzékenyek. Túl nagy áramfelvétel mellett gyorsan túlhevülnek, ami akár robbanáshoz is vezethet, ezért az autógyártók egyelőre legfeljebb prototípusokban használják ezeket, szériamodellekben nem.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.