Veszteségessé válhat a Toyota

2008.12.20. 10:55

Japán sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy 65 év után először negatívba fordulhat a japán gyártó pénzügyi mérlege a 2008-2009-es pénzügyi év végére.

Ahogy az autóipar egésze, a Toyota is az ősz folyamán kezdte megérezni a hitelválság hatásait, így az április elsejével kezdődő pénzügyi év első felében még masszív nyereséget termelt a cég: áprilistól szeptemberig mintegy 6,6 milliárd dollárnyi profitot termelt a vállalat, bár ez az összeg is mintegy 75%-os csökkenést jelent 2007-hez képest. Egyes elemzők szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy októbertől 2009 márciusáig ennél is nagyobb lesz a Toyota vesztesége, hiszen minden nagyobb piacon jelentős visszaesést mutatnak az eladások. Mindez persze akkor igaz, ha a Toyotánál nem kezdenek drasztikus spórolásba, ahogy azt a Hondánál láthatjuk. A fejlesztésre és reklámra szánt költségvetés lefaragásával akár az is elképzelhető, hogy a 2009-re jósolt, 8-9 millió autó eladásával is nyereségesen működjön tovább a Toyota.

A japán lapok szerint a Toyotának is olyan lépésekre kellene elszánnia magát, amilyenekkel a Honda csökkentette saját költségeit: ki kellene lépniük a Formula 1-ből, amely egymagában több százmillió dollárt visz el évente, és le kellene állítaniuk néhány sportos modell fejlesztését, amilyen a Lexus LF-A vagy a Subaru és a Toyota közös, hátsókerék-hajtású sportkocsija. A legnagyobb japán gyártó azonban nem sieti el a döntéseit: úgy néz ki, egyelőre minden a megszokott kerékvágásban megy tovább a cégnél.