Saját kompakt autót fejleszt a Holden

2008.12.23. 10:15

Lehet, hogy a GM ausztrál leányvállalatánál nem olvasnak újságot, de még a vállalati elektronikus levelezést sem: úgy néz ki, maguk terveznek új kompakt modellt, ahelyett, hogy a bevált módszer szerint átvennének egyet az Opeltől vagy a GM-Daewootól.

Az új autó annyiban persze emlékeztet majd a következő Opel Astrára és az új Chevrolet Cruze-ra, hogy a GM közös Delta platformjára épül, de a Holden maga végzi a tervezőmunka egy jelentős részét, és a típus exportját sem tervezik, ami igencsak megkérdőjelezhető eljárás most, hogy az anyavállalat ilyen nehéz helyzetben van. Azt persze még nem tudni, hogy a típus mennyire lesz önálló konstrukció, az is lehet, hogy csupán új hűtőmaszkot terveznek a Chevrolet Cruze számára - köztünk szólva nem lenne rossz ötlet - de az az érzésünk, ez is túl nagy luxus most, amikor még egyáltalán nem látszik, hogy mennyire mélyül el a gazdasági válság.

Az autóról egyelőre annyit tudunk, hogy közvetlen befecskendezéses benzinmotorokkal, és minimum egyféle dízelmotorral készül majd, a gyártása pedig 2010 nyarán indul a Holden dél-ausztráliai gyárában.