Gyári videón a BMW X5 M prototípusa

2008.12.23. 12:37

Egy hivatalosan még nem létező autó száguld a Nürburgringen BMW által kiadott filmen, a volánjánál őszes úr magyarázza, mi is az M-ség lényege.

"Az M-ség pontosságot jelent, és valódi karaktert, amely minden helyzetben ugyanolyan kiszámítható, így az autó tökéletesen érezhető. Ezt jelenti az M-ség..." - magyarázza Berndt Limmer, majd a készülő X5 M a Nordschleife kerékvetői között pattog lélegzetelállító sebességgel. Egy kicsit később az is kiderül, hogy a Klostertal kanyarban jól tesztelhető az autó irányíthatósága, és hogy az X5 M egész semleges nagy sebességnél is. A következő kanyarban 230-ról esik vissza a sebességmérő mutatója, miközben a mérnök tovább magyaráz - ezúttal arról, hogy 1,5 g oldalgyorsulásnál már érezni lehet, ahogy a lengéscsillapítók dolgoznak. Elképesztő rutin és profizmus fröcsköl az arcunkba a képkockák közül, és ennél aligha kell jobb marketing.

A filmből persze csak az derül ki, hogy az X5 M feszes futóművű, és igazán gyors, hogy pontosan mitől, azt csak sejteni lehet. Motorüvöltés nincs, csak tompa mormogás a háttérben, a fordulatszámmérőt pedig 6000-ig skálázták, így talán nem alaptalan sejtés, hogy ebben az autóban már nem a korábbi M modellek nagy fordulatszámú szívómotorjainak egyike dolgozik, hanem az egyelőre csak pletykákból ismert, legalább 500 lóerős biturbó V8-as, ami még nyomatékosabbnak és takarékosabbnak ígérkezik, mint a korábban használt tízhengeres.

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor lesz az autó hivatalos bemutatója, bár abból a nyíltságból, ahogy a tesztpéldányt a gyári videón mutogatták, valószínű, hogy heteken, esetleg egy-két hónapon belül esedékes.