Költözéssel fenyegetőzik a Honda

2008.12.24. 09:22

A magas jen-árfolyam csökkentése érdekében próbál nyomást gyakorolni a Honda a japán kormányra: a cég vezérigazgatója azt mondja, akár át is helyezik a központjukat máshová, ha az ország vezetése nem hajlandó leértékelni a nemzeti valutát.

A cég főhadiszállásának áthelyezése persze csak szimbolikus lépés volna, hiszen attól a Honda üzemek egy jelentős része még az országban marad, és a drága jen miatt jelentős veszteséggel működik, de ha a Honda központja után a gyártást is elkezdi áthelyezni más országokba, az már komoly károkkal járhat a japán gazdaság számára is. Takeo Fukui vezérigazgató és csapata pedig épp ezt tervezi: ha a jen árfolyama nem csökken hamarosan egy elfogadhatóbb szintre a dollárhoz és az euróhoz képest, akkor csak a japán belpiacra szánt járművek gyártása marad a szigetországban, és a gyártósorok jelentős részét elkezdik átköltöztetni. Ez persze sok ezer japán állást veszélyeztető lépés volna, amelyet a kormány nyilván megpróbál majd elkerülni.

A Honda nehezebb helyzetben van, mint a legtöbb japán autógyártó, mivel másik üzletága, a motorkerékpár-gyártás is mélypontra került a válság következtében. A Toyotát, a Nissant, a Mitsubishit és a többi japán autógyárat azonban ugyanúgy sújtja a magas jen-árfolyam, mint a Hondát, így várhatóan az iparág többi szereplője is igyekszik majd nyomást gyakorolni a kormányra a fizetőeszköz leértékelése érdekében.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!