Reklámfilmen az új Toyota Prius

2008.12.30. 10:03

Kívül-belül részletesen megmutatják az új hibridet az ostobán viselkedő kék fejű emberek.

Az új Priusról már korábban mutatott néhány fotót a gyártó, igaz, nem hivatalosan, egy blogon keresztül juttatták el a képeket a közönséghez. A filmet látva azonban már szemernyi kétségünk sem lehet azzal kapcsolatban, hogy milyen is lesz a harmadik generációs Toyota hibrid. Az előző generációnál már bevált, messziről felismerhető csapott hátú forma megmaradt, ám a részleteket igyekeztek felfrissíteni, lejtős övvonallal és szokatlan formájú első lámpákkal. Úgy néz ki, belül igyekeztek tovább erősíteni a sci-fi vonalat: a műszerfal folyamatábrái, és a sok gomb, amelyekből repülőgép-stílusban még a szélvédő fölé is jutott néhány, a vezetőben azt az érzést erősíti, hogy a jövő technikáját uralhatja.

A lemezek alatt azonban elmaradt a forradalom, a Toyotánál inkább a meglevő hajtásrendszert igyekeztek tökéletesebbé tenni. A hajtáslánc nagyobb része állítólag nem változott, bár a Ni-MH akkumulátorok kapacitását valamelyest meg tudták növelni, javítottak valamit a villamos rendszer hatásfokán is, az 1,5 literes benzinmotort pedig valamivel nagyobb teljesítményű 1,6 literes négyhengeresre cserélik. Az amerikai EPA ciklus szerint mérve így 4,9 liter benzint fogyaszt az új Prius városban, és 5,2-t országúton, 100 kilométeren.

A harmadik generációs Prius hivatalos bemutatóját a januári Detroit Motor Show-n tartják - így egy-két héten belül többet is megtudhatunk az autóról - és úgy tudjuk, 2010 környékén alapos belső korszerűsítés várható. Ekkor leplezik le az új, Li-ion akkumulátoros változatot, amelyet már villanyautóként lehet majd feltölteni az otthoni elektromos hálózatból, akárcsak a Chevrolet Voltot.