Elektromos sportkocsin dolgozik a Ginetta

2008.12.31. 10:02

Az idén épp ötven éves brit sportkocsigyártót is elérte a villanyautó-építési láz: már készítik a G50 kupé villamos hajtású változatát.

A könnyű építésű, kétszemélyes sportkocsiba a Zytek kifejezetten autók hajtására tervezett elektromos motorja, és három akkumulátor-csomag kerül. Az egész hajtásrendszer egyetlen zárt blokkot alkot, amely csupán három csatlakozó révén áll kapcsolatban a külvilággal. Az egyiken keresztül a hűtőrendszert lehet feltölteni vízzel, a másik kettő pedig az akkumulátorokhoz vezet: egy az autó mozgatásához szükséges energiát tároló 300 voltos akkumulátorok feltöltésére, egy pedig a segédberendezéseket tápláló hagyományos, 12 voltos akku utántöltésére szolgál. Ahogy a legtöbb manapság épített elektromos járműbe, a G50 EV-be sem építenek sebességváltót, így a villanymotor maximális fordulatszáma és az alkalmazott áttétel miatt a végsebessége csupán 193 km/h, viszont a gyártó szerint akár 400 km-t is megtehet egyetlen feltöltéssel.

Azt egyelőre a fejlesztők sem tudják biztosan, hogy a G50 EV mikor kerülhet gyártásba, bár az első prototípusok már október óta róják Nagy-Britannia útjait.