Márciusra eldől, mi lesz a Saab sorsa

2009.01.01. 09:50

A legfrissebb hírek szerint a General Motors előtt két út áll: vagy eladja, vagy egyszerűen megszünteti svéd leányvállalatát. Más lehetőség nincsen, hiszen az amerikai kormányzati segély egyik feltétele a veszteséges üzletágak leállítása volt.

A GM hivatalos közleménye szerint stratégiai felülvizsgálatnak vetik alá a Saabot, ami gyakorlatilag bármit jelenthetne, a legtöbb elemző szerint azonban a gyakorlatban arról van szó, hogy elkezdtek vevőt keresni a márka számára. Ráadásul állítólag márciusra tűzték ki az ügylet lebonyolításának határidejét, azaz ha a következő két hónap során nem sikerül vevőt találni a gyárnak, akkor bezárják a svéd üzemet, és megszüntetik a Saab modellek forgalmazását, véget vetve a márka pályafutásának.

Az eladást komolyan megnegezíti, hogy a Saab mélyen beágyazódott a General Motors európai szervezetébe: az új modellek fejlesztését nagyrészt már a németországi központ végzi, és a meglevő modellek is az anyavállalat alkatrészeire épülnek. Ennek ellenére ésszerű áron eladható lehet a Saab, hiszen a márkanév még mindig jól cseng, és egy szakmai befektető számára a modellpaletta megújítása sem okozhat komoly gondot.

Több olyan gyártó is akad - például a Renault, a PSA konszern, és számos kínai autógyár - amely korábban szívesen betört volna az európai luxusautó-piacra, ám a jelenlegi helyzetben legfeljebb a kínaiak állnak olyan jól anyagilag, hogy komolyan fontolóra vegyék a Saab átvételét. Ráadásul a Ford is szabadulna a Volvótól, ami komplett modellválasztékával és sokkal jelentősebb fejlesztési kapacitásával jóval vonzóbb lehet a befektetők számára, mint a Saab, így legalábbis kérdéses, hogy van-e még esély a GM svéd leányvállalata számára.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!