Gyártásba kerülhet a nyolckerekű villanyautó

2009.01.03. 10:01

Ha minden a tervek szerint alakul, akár 200 példány is épülhet a nyolc motorral hajtott szuperlimóból.

Az Eliica nevű elektromos jármű prototípusát még 2004-ben mutatták be, de azóta is folyik a fejlesztés. A típust egy japán egyetemi professzor, Hiroshi Shimizu álmodta meg, a tervezést pedig diákjai és munkatársai segítségével végezte. Az áramvonalas, nyolckerekű villanyautóból, amelyet nyolc darab, egyenként 80 lóerős kerékagy-villanymotor mozgat, eddig összesen két példány épült, amelyeket eddig elsősorban tesztelésre használtak, de a tervezők szerint elérkezett az ideje, hogy megkezdjék a sorozatgyártást. Ha összejön az ehhez szükséges pénz, akkor összesen 200 példány készül majd az Eliicából, egyenként mintegy 48 millió forintos nettó áron, azaz kb. ugyanannyiba kerül majd a fura külsejű villanyautó, mint a legdrágább szupersportkocsik és luxuslimuzinok. A nyolckerekű jármű elvben tudja is mindazt, amiért ilyen hatalmas összeget szokás fizetni: a végsebessége elvben meghaladja a 400 km/h-t, és 4 másodperc alatt elérheti a százas tempót, igaz, a komplikált futómű miatt nem tűnik különösebben fordulékonynak.

A legtöbb villanyautóval ellentétben az Eliica hatótávolsága is elfogadhatónak tűnik, egy feltöltéssel mintegy 320 km megtételére képes, bár a Li-ion akkumulátorok teljes feltöltése ezúttal is meglehetősen időigényes feladat: mintegy 10 órát vesz igénybe, így a jármű hosszabb utazásra nem tűnik alkalmasnak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.