A Porschéé a VW részvényeinek többsége

2009.01.06. 13:53

Megtörtént, ami néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt volna: kishal lenyelte a nagyhalat, azaz a Porsche megvásárolta a Volkswagen csoport részvényeinek többségét.

A Porsche vezetése már tavaly nyáron, amikor megszerezte a VW részvények 42,6%-át, azzal dicsekedett, hogy a vásárlási opciókkal együtt csaknem 75%-ban az övék az óriásvállalat, ám csak mostanra emelkedett 50% fölé a stuttgrati sportkocsigyár részesedése a Volkswagenben. Egész pontosan 8,16%-nyi részvényt vettek 6,1 milliárd eurós áron, és ezzel 50,76%-ra növelték a részesedésüket. Ezzel persze még mindig nem élet és halál ura a Porsche a Volkswagenen belül, hiszen a 20%-os részvénycsomagot birtokló Alsó-Szászország tartomány egy sokat vitatott helyi törvény miatt még mindig megvétózhat bármilyen döntést a cégen belül, de már csak idő kérdése, hogy ez a VW törvény néven híressé vált jogszabály mikor vérzik el végleg, hiszen ellentétes az EU vonatkozó szabályozásával.

A stuttgartiak már most is megingathatatlan pozícióban vannak a Volkswagenen belül, de úgy néz ki, 2009 végéig az összes vásárlási opciójukat érvényesíteni szeretnék, megszerezve a legnagyobb európai autógyártó 75%-át.