Harminc éves a Mercedes G osztály

2009.01.18. 15:05

Embernek még csak középkorú lenne, de a sorozatgyártású autók közt igazi matuzsálem a Mercedes terepjárója, amely egykor célszárszámnak készült, ám az idők során valódi kultusztárggyá nemesült.

A G osztályt eredetileg katonai járműnek tervezték az 1970-es évek elején - máig is számos hadseregben szolgál, többek közt a magyar honvédségnél is - de 1979 óta gyártják polgári célra is. Eleinte főként munkagépnek vásárolták, de miután 1990-ben megjelent a W463 jelzésű luxusváltozat erőteljesebb motorokkal, állandó összkerék-hajtással és három elektronikusan záródó differenciálművel, a tehetősebb vásárlók is rákaptak. A legtöbb mai hobbiterepjáróval szemben a G osztály legdrágább luxusváltozata is kiváló terepjáró maradt, puritán téglaformája pedig egyedi stílust kölcsönöz neki, ezért masszív vásárlóbázisa alakult ki az elmúlt évek során, amely ma is ragaszkodik a típushoz.

Részben a népes rajongótábornak, részben a katonai változat töretlen sikerének köszönhető, hogy a Mercedes - bár 2006-ban már le akarta állítani a gyártást - végül a folytatás mellett döntött. Egy valódi utódmodell kifejlesztése ugyanis hatalmas összegeket emésztene fel, ugyanakkor nem kecsegtetne az eladások jelentős növekedésével. Így a G osztály 2012-ig biztosan gyártásban marad, de azon sem csodálkoznánk, ha később ismét meghosszabbítanák az életciklusát.