A Toyota tisztán megelőzte a General Motorst

2009.01.22. 13:56

2007 végén még közel azonos mennyiségű autót gyártott a két óriásvállalat, de a gazdasági válság tisztázta az erőviszonyokat, így tavaly már egyértelműen a Toyota volt a jobb.

Több mint másfél éve attól hangos a sajtó, hogy a Toyota a gyártási darabszám tekintetében is megverheti a General Motorst, amely az 1930-as évek óta a földkerekség legnagyobb autógyártójának számított, de csak a 2008 végi eredmények igazolták a várakozásokat. Tavalyelőtt a GM még erősíteni tudott az év második felében, így szinte darabra ugyanannyi autót értékesített a két gyártó: bár a pontos adatokat nem ismerjük, mivel a Toyota kerekített. A japánok 9,37 millió autóról beszéltek, míg a GM precízebb adatot közölt: 9 369 524 gépjárművet adott el a detroiti megavállalat abban az évben.

2008-ra azonban megérkezett a gazdasági válság, amely a GM-et sokkal súlyosabban érintette, és ez a számokon is meglátszik. Az amerikai cég 8,35 millió járművet tudott eladni tavaly, ami 11% körüli visszaesést jelent, míg a Toyoták iránti kereslet csupán 4%-ot esett vissza, így az eredmény a japánoknál 8,972 millió jármű. A General Motors vezetése rezignáltan fogadta a hírt. "Rég megelőztek minket, nyereségben, piaci részesedésben és forgalomban egyaránt... Őszintén, ez az adat semmit nem számít" - mondta Fritz Henderson, a GM ügyvezető igazgatója. A saját szemszögéből nézve Hendersonnak nyilván igaza is van, hiszen számára most a GM életben tartása a legnagyobb feladat: cége épp ma jelentette be, hogy újabb kormányzati kölcsönök nélkül március végéig bírja, pedig csupán hetekkel ezelőtt kaptak egy 4 milliárd dolláros gyorssegélyt.

A General Motors kerek 77 évig tartó legyőzhetetlensége tehát már a múlté, és pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a Toyota évtizedei következhetnek, hiszen jelenleg egyetlen autógyártó sincs, amely képesnek látszik arra, hogy hasonló mennyiségű gépjárművet gyártson és értékesítsen, mint a japán óriás.