2012-ben jöhet a 390 lovas elektromos szörnyeteg

2009.01.23. 17:55

A korábban a McLarennél dolgozó dizájner, Jim Dowle szerint fejlettebb technológiával készül majd a brit elektromotoros sportkocsi, mint a riválisai , melyeket a Tesla gyártott. Dowle és cége, a JJAD egy igazi kétüléses szupersportkocsin dolgoznak. Nagyon fontos, hogy olyan autót készítsünk, melyet az emberek vezetni akarnak – nyilatkozta Dowle. Reméljük, magasabbra emeljük a lécet az elektromos járműgyártásban.

A P1-E néven futó járművet olyan legendák inspirálták, mint a Lancia Stratos és a Lotus Exige, ajtói ugyanakkor a Mercedes SLR ajtóira hasonlítanak. A brit P1-E szuperkönnyű kompozit anyagokból készült karosszéria elemeit egy szénszálas műanyagokból és alumíniumból kialakított vázra szerelik, így tömege mindössze 1055 kg. Az autó mindkét végében van egy motor, melyeket Li-ion akkumulátorok táplálnak. A motorok mind a négy kereket hajtják, így juttatják el a 389 lóerős teljesítményt és a 800 Nm nyomatékot a kerekekhez. A P1-E 2,9 másodperc alatt százon van, tervezői szerint akár 375 kilométert is meg tud tenni egyetlen töltéssel.

Ha minden a terv szerint halad, 2012-ben már kapható lesz az autó, a JJAD évi 500 darab gyártását tervezi. A P1-E ára 55 000 angol font (kb.17 millió forint) lesz, ami szupersportkocsi viszonylatban egyáltalán nem sok.