Négy új Chrysler két éven belül?

2009.01.26. 10:02

Több saját fejlesztésű típusát is leváltja az amerikai gyártó 2010 végéig, és a többi modellen is változtatnak a következő 48 hónapban - vagyis ezt tervezik.

A számok első hallásra meggyőzőek: a Chrysler csoport a következő 48 hónapra 24 új vagy felújított típust ígér, de ezek nagy része a már meglevő autók kissé módosított változata lesz. A Mitsubishi platformra épülő kisebb modelleket - ahogy ez sejthető is volt - egyelőre nem váltják le, azaz lényegében négy, nagyrészt új modellt ígérnek. Ráadásul ezek közül kettő, a Dodge Durango és a Jeep Grand Cherokee terepjáró, így ezektől komoly piaci siker már aligha várható. Emellett 2010-re elkészülhetnek a Chrysler 300C és a Dodge Charger utódai is. Műszaki téren egyetlen komolyabb fejlesztés várható, a vadonatúj, V6-os Phoenix motorcsalád bemutatása, amely állítólag jelentős előrelépést hozhat az új modellek üzemanyag-fogyasztásában.

A Fiat alapú modellekről egyelőre nem hallani, bár ez nem is csoda: a megállapodáson szinte meg sem száradt a tinta, így a részletek még kidolgozásra várnak. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a közös modellek még ebben az évtizedben elkészülnének, hiszen egy autó gyártásának megindításához még kész műszaki alapok mellett is 2-3 évre van szükség a tervezés megkezdését követően.

Mindez ráadásul feltételes módban értendő, hiszen a tervek csak akkor valósulhatnak meg, ha a Chrysler a következő 48 hónapban talpon marad, márpedig ez a jelen helyzetben egyáltalán nem vehető biztosra.