Önállósíthatják a Saabot

2009.01.26. 16:19

A GM hiába szellőztette meg, hogy eladná svéd leányvállalatát, senki nem jelentkezett, így más megoldást kellett találni. Most állítólag megpróbálnak újra önálló, magában is életképes céget csinálni a Saabból.

A feladat nem egyszerű, hiszen a bemutatás előtt, gyakorlatilag kész új 9-5-ös gyártását Németországban kezdték előkészíteni, viszont most minden gyártósort Trollhattenben kell felállítani. Ráadásul a néhány éve lényegében megszüntetett önálló Saab fejlesztőközpontot is újjá kell szervezni. Vannak persze olyan projektek, amelyeket már nem érdemes Svédországban újraindítani – ilyen a 9-4X, amely valószínűleg Mexikóban készül majd, és a Saab a GM-től vásárolhatja majd az autókat előállítási áron. Mindezt állítólag a svéd kormány mintegy 3 milliárd dolláros autóipari segélycsomagjának a Saabra jutó részéből próbálnák finanszírozni, így a GM-nek különösebb költsége nem is volna a cég átalakításával.

Az persze így sem biztos, hogy a Saab életképessé tehető a jelenlegi gazdasági környezetben, de így legalább marad némi esély rá, hogy fennmaradjon, sőt, szerencsés esetben versenyképesebbé váljon, mint az elmúlt két évtizedben bármikor.