Négy Fiat-alapú modellt készíthet a Chrysler

2009.01.28. 10:36

A kisebb Chrysler és Dodge modellek mind olasz alapokra épülhetnek, cserébe két Alfa és egy Fiat készülhet amerikai üzemekben.

Épp csak megszületett az együttműködési megállapodás a Fiat és a Chrysler között, de egyes források szerint már most körvonalazódni kezdtek a konkrét tervek arra vonatkozóan, hogy a két gyártó mit is kezd egymással. Úgy néz ki, a Chrysler a könnyen jött műszaki segítséget a végletekig ki szeretné aknázni: legalább négy új típus szerepel ezekben a korai tervekben, amelyek a Fiat platformjaira épülhetnek. A legfontosabb az amerikaiak számára a C-Evo jelzésű padlólemez, amelyet az Alfa 147-es és az Alfa 159-es utódai számára készített a Fiat. Erre állítólag két modell épül majd: egy csapott hátú kompakt, amely a Dodge Caliber helyére érkezik, és egy hosszabb szedán, amely egyszerre válthatja a Dodge Avengert és a Chrysler Sebringet. Ugyanakkor a Fiat műszaki megoldásaihoz való hozzáférés a Chryslernek lehetőséget ad, hogy a kisebb kategóriákkal is megpróbálkozzon, amelyek egyre népszerűbbek Észak-Amerikában, így állítólag a tervek között szerepel egy Alfa MiTo-alapú kisautó és egy még apróbb és olcsóbb, Fiat Panda-szerű ötajtós bemutatása is.

A Fiat a segítségért nem kér egy fillért sem, de erre jó oka van: állítólag három típusukat is gyártani szeretnék a Chrysler üzemeiben. Így két Alfa Romeo, a MiTo és a 147-es utódja, illetve a Fiat 500-as két éven belül bemutatkozhat Észak-Amerikában is. Nemcsak a gyártáshoz, de a forgalmazáshoz is a detroiti partner nyújthat segítséget: az Alfák és a kis Fiat terjesztését a Chrysler kereskedésein keresztül oldják meg.