Ősszel érkezik a végleges Mini Crossover

2009.01.29. 13:10

A BMW a napokban hivatalosan is megerősítette, hogy szakemberei teljes erőbedobással dolgoznak a Mini következő modelljén.

"A szaksajtó és a közönség visszajelzéseit látva már egy hónappal a tanulmány bemutatása után döntöttünk a szériagyártás beindításáról" - nyilatkozta a Mini fejlesztési igazgatója, Wolfgang Ambach, majd rövid jellemzést is adott a szériamodellről: "Valódi összkerékhajtással készül majd, négy felnőtt számára is kényelmes lesz, ugyanakkor a hossza nem haladja meg a négy métert. Ugyanúgy gokartszerűen stabil lesz, mint a többi Mini, a formája alapján könnyű lesz beazonosítani, a belső terét pedig praktikus variálhatóság jellemzi majd". A végleges formaterv bemutatását 2009 őszére, a Frankfurti Autószalonra ígérik, bár még nem tudni, csak egy újabb tanulmányt állítanak-e ki, vagy már a szériamodell bemutatóját is megtartják az idén. Szinte biztos, hogy a tavalyi koncepcióautó kissé talán hivalkodó orr-részét valamivel szelídebbre igazítják a tervezők, és a végleges Crossoveren alighanem általában is jóval kevesebb lesz a krómozott díszítés, viszont az arányokon nemigen változtatnak már.

A Crossovert nem a Mini fogja gyártani - egyrészt nem is volna elég kapacitás, másrészt a tervekben szereplő példányszám sem indokolná -, hanem a Magna-Steyr osztrák üzemében készül majd az autó, gyakorlatilag a BMW X3-as helyén. Valószínű, hogy a 4x4-es hajtásrendszer fejlesztésében is igénybe veszik osztrák partnerük segítségét. Az új hajtáslánc kialakításával valószínűleg nem lesznek készen idén, ezért eleinte csak egy fronthajtású változat kerül majd gyártásba, és csak később érkezik az első igazi terep-Mini.