Új Opel Astra kémfotó álcázás nélkül

2009.02.10. 12:02

A bemutató ugyan csak bő fél év múlva esedékes, de már most felbukkant az első fotó, amelyen lényegében végleges formájában látható a legnépszerűbb Opel következő generációja.

A képen tisztán látszik az új forma legtöbb lényeges részlete. Ahogy már korábban is sejthettük, az is felbukkannak az Insigniával bemutatott új Opel formavilág jellegzetes stílusjegyei: a nagy, tiszta felületek, az egyértelmű ívek, a krómkeretbe foglalt, és így egyetlen egységnek látszó oldalablak-sor és a hokiütő-forma díszítőborda az autó oldalán - igaz, ezúttal fordított irányban áll, a felfelé ívelő végével hátrafelé. Az új Astra egyértelmű előrelépésnek tűnik mind az elődjéhez, mind a konkurenciához képest, legalábbis formai szempontból: a VW Golfnál sokkal könnyedebb, izgalmasabb, a jelenlegi Astrához és a Ford Focushoz hasonlítva pedig sokkal egységesebbnek, átgondoltabbnak és elegánsabbnak tűnik az új Astra megjelenése.

Az Opel tervezői a legutóbbi Astra tervezésénél még kénytelenek voltak egy régi padlólemezt felhasználni, annak minden korlátjával, most azonban a GM új tervezésű Delta II platformjára építkezhettek, ami hosszabb tengelytávot - és ezzel tágasabb belsőt - illetve korszerűbb futóművet jelent. Így az új Astra hasonló stabilitás mellett kényelmesebb lehet, mint az elődje volt, ugyanakkor a platformmegosztás miatt - egyebek közt a Chevrolet Cruze is ugyanerre a padlólemezre épül - talán még olcsóbb is lesz gyártani. Ha igazak a hírek, az Opelnél igyekeztek tovább javítani a belső tér minőségérzetét: állítólag hasonló megoldásokkal találkozhatunk majd, mint az Insigniában, ami határozottan jó jel.

Az autó motorválasztéka nagyrészt várhatóan a már ismert négyhengeresekből áll majd, legalábbis eleinte, bár a GM is dolgozik néhány erős és takarékos, kis hengerűrtartalmú benzines turbómotoron - a kisebb sportmodellekből már ismert 1,6 literes mellett egy 1,4 literesről hallani - amelyek később valószínűleg leváltják majd az Astra nagyobb motorjait.

Úgy tudjuk, az Opel az őszi Frankfurti Autószalonon szeretné bemutatni az új Astrát, és a forgalmazás is beindulhat még az idén - egyebek közt ettől a modelltől várják, hogy egy kicsit fellendítse az eladásokat, amelyek az utóbbi hónapokban alaposan visszaestek a válsághelyzet hatására.