Vázlaton az Amerika-hódító Volkswagen

2009.02.13. 10:57

Az Új Bogár óta nem készült olyan típus a Volkswagennél, amely Észak-Amerikában is sikeres lett volna, de már készül az új német csodafegyver, az NMS.

A gyártó ugyan csak egy vázlatot mutatott a készülő típusról, de így is egyértelmű, hogy hol támadnak a németek: megpróbálják megszorongatni az Egyesült Államok legnépszerűbb személyautóit. Odaát ezt a szerepet nagydarab szedánok játsszák: a piac legnépszerűbbje a Toyota Camry és a Honda Accord, két olcsó, de jó minőségű és tágas négyajtós. A Volkswagen eddig a Passattal próbált érvényesülni Amerikában is, de az európai slágermodell az Atlanti-óceán túlpartján túl szűknek és drágának bizonyult.

Ezt a problémát próbálják megoldani az NMS révén, amely méreteiben és árában is inkább megfelel az igényeknek. A vázlat alapján úgy néz ki, ismét jó arányú, de egyszerű formatervvel próbálnak a japán riválisok elé vágni, ami nem is meglepő: Európában - különösen a Golf esetében - már többszörösen bevált ez a taktika. Új műszaki tartalomról persze szó sem lehet: a VW korábbi gyakorlatához híven egy már meglevő platformra építkezik. A pletykák szerint a Passat CC műszaki alapjait használják majd, bár az NMS szélesebbnek és hosszabbnak ígérkezik. A motorválaszték közvetlen befecskendezéses benzinmotorokból, és egy vagy két tiszta üzemű turbódízelből áll majd - valószínűleg olcsón gyártható, de európai viszonylatban nagy hengerűrtartalmúnak számító motorokból, amilyenek a Transporterből ismert öthengeresek.

Az NMS bemutatója persze még odébb van: a premier 2010-re várható, előbb már csak azért sem mutathatják be, mert addig még el kell készülnie a Volkswagen vadonatúj üzemének Észak-Amerikában, ahol a típust gyárthatják.