Felbomlik a Chrysler-Nissan szövetség

2009.02.13. 11:34

Egy darabig úgy nézett ki, hogy a Chrysler új partnere a Nissan lehet, de miután az amerikaiak megállapodtak a Fiattal, a japán gyártóval valószínűleg megszakad a kapcsolat.

A Chrysler és a Nissan eredetileg széleskörű típuscsereprogramot tervezett. A Nissan készítette volna a Chrysler egyes kisebb modelljeit, illetve műszaki segítséget ígért az amerikaiak személyautó-fejlesztéséhez, a Chrysler pedig Amerikában eladható pickupokkal és SUV-kkal, sőt, esetleg buszlimuzinokkal viszonozta volna a japánok segítségét. A program indításaként be is mutatták a Dodge Trazo nevű kompakt szedánt - a Nissan Versa/Tiida átcímkézett változatát -, és el is kezdődött a nagyobb léptékű közös munka: a Nissannál állítólag már megkezdték egy Dodge jelzésű kisautó fejlesztését, míg a Chryslernél a Dodge Ram alapjain megindult a Nissan Titan utódjának kialakítása. A Chrysler azonban jóval kedvezőbb feltételekkel kötött szerződést a Fiattal - gyakorlatilag szabadon használhatják az olasz gyártó összes technológiáját, cserébe egy kisebb részvénycsomagért -, és a Nissan sem ragaszkodik már ahhoz, hogy elkészüljön a Titan sorozat utódja, mivel Észak-Amerikában jelentősen visszaesett az ilyen óriási, alvázas modellek iránti kereslet.

Az egyetlen közös pont így a Trazo marad, amelyet a Nissan továbbra is szállít a Chryslernek, sőt, valószínűleg Észak-Amerikában is bemutatják a közeljövőben, de ezzel le is zárul a közös munka.