Elosztogatná részvényeit a Chrysler tulajdonosa

2009.02.16. 09:57

Az amerikai kormány, a bankok, a szakszervezetek és a Fiat csoport osztozhat a Chrysler tulajdonjogán, ha igazak a hírek.

A Chrysler tulajdonosa, a Cerberus Capital Management állítólag olyan terven dolgozik, amellyel elkerülhető a detroiti autógyártó csődje. A Financial Times információi szerint lényegében új tulajdonosi szerkezetet hoznának létre annak érdekében, hogy a cég adósságállománya csökkenjen, és maradjon esély a pénzügyi válság túlélésére. A Fiat a technológiai támogatásért, az Egyesült Államok kormánya, a Chryslernek hitelező bankok a tartozások ellentételezése-képpen, az amerikai autóipari munkásokat tömörítő szakszervezet, az UAW pedig az egészség- és nyugdíjbiztosítási terhek átvállalása fejében kapna egy-egy nagyobb részvénycsomagot. A Cerberus így látszólag elveszíti a Chryslerbe ölt milliárdjait, ám a finanszírozási üzletág megtartásával megmarad az esélye, hogy hosszabb távon - ha a gyártó túléli a pénzügyi válságot - legalább a pénz egy részét viszontlássa a befektetőcég.

Ahhoz persze, hogy a terv működjön, minden érintett félnek el kell fogadnia az ajánlatot, de pillanatnyilag úgy néz ki, más megoldás nemigen maradt: ha a Chryslert nem tudják valahogy életben tartani, azon a kormány, a bankok és a szakszervezetek is csak veszíthetnek.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!