Háromhengeres turbómotor és új dízelek a Renault-tól

2009.02.18. 13:10

A francia gyártó új, alacsony fogyasztású benzin- és dízelmotorokat, dupla kuplungos váltót és elektromos szériamodelleket ígér a következő évtized elejére.

A szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére vonatkozó terveit ismertette a Renault a napokban, láthatóan a teljesség igénye nélkül sorolva fel néhány, a 2011 utáni időszakra várható újdonságát. Az egyik ilyen terv egy moduláris, közvetlen befecskendezéses, turbófeltöltős motorcsalád bemutatása, amely kiválthatja a jelenleg használt 1,2, 1,4 és 1,6 literes benzines szívómotorokat. A család egy 900 köbcentis háromhengeresből és egy 1,2 literes négyhengeresből áll majd, amelyek 90-115 lóerősek lesznek, de 30-40 grammal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki kilométerenként, mint a jelenleg használt, hasonló teljesítményű motorok. Ez a terv azért igazán lényeges a cég számára, mivel becsléseik szerint ezek a motorok teszik majd ki a Renault benzinmotor-gyártásának 85%-át Európában.

Ugyanakkor a dízelmotor-választék fejlesztéséről sem feledkezik meg a cég: egyfelől 2012-re továbbfejlesztik a jól ismert 1,5 literes dCi motort, másrészt még 2011-ben bevezetik a jelenleg használt öreg 1,9 literes utódját, egy 1,6 literes, 130 lóerős négyhengeres dízelt. Ez utóbbi motor 25 g/km-es CO2-kibocsátás-csökkenést ígér, és már meg fog felelni az egyelőre még csak a tervek szintjén ismert Euro6 szabványnak is. A nagyobb dízelmotorok közül a régi vágású, 2,5 literes négyhengeresnek inthetünk búcsút, amelyet többek közt a Renault Koleosban és a Nissan Pathfinderben használnak - ezt a jóval korszerűbb kétliteres dCi motorból kialakított 2,3 literes dízel váltja fel a közeljövőben.

Mindezekhez a motorokhoz dupla kuplungos automata váltót is ígér a Renault, amellyel számításaik szerint akár 15%-os fogyasztás-csökkenés is elérhető egy kézi váltós modellhez képest, bár érzésünk szerint ez túlzottan optimista becslés. Egy ilyen váltó azonban biztosan jól jön majd a cégnek a környezetvédelmi szempontoktól függetlenül is, hiszen számos rivális márka dolgozik hasonló szerkezeteken, azaz a következő évtized elejére a megoldás széles körű elterjedésére lehet számítani.

Ezeknél is merészebb ígéret azonban, hogy 2011-re elkészül a Renault-Nissan csoport gyártásra érett elektromos hajtáslánca. Az autókba 70-140 lóerős villanymotor kerül, amelyet a Nissan-NEC vegyes vállalat által fejlesztett Li-ion akkumulátorok táplálnak majd. Az első ilyen jármű valószínűleg a Kangoo egy változata lesz, de azt a Renault sem ígéri, hogy az első villanyautói városon belüli napi munkába járáson kívül másra is alkalmasak lennének.