200EX: a kisebbik Rolls-Royce előzetese

2009.02.19. 10:37

Március elején, a Genfi Autószalonon láthatjuk a második BMW-féle Rolls-Royce modellt, egyelőre persze csak tanulmányként, 200EX néven.

Az új modellről még csupán egy részletfotót mutattak, de már ezen is átsejlik a Phantomnál valamivel kisebb típus néhány jellegzetes stílusjegye. Az eddigi Rolls-Royce modellek hatalmas, klasszicista épületeket idéző hűtőrácsát például jóval visszafogottabbra cserélik: a gazdagon krómozott függőleges rácsozat ugyan megmarad, de szépen belesimul a karosszéria vonalába, a Spirit of Ecstasy figurát pedig behúzható kivitelűre cserélik. Az autó méretben állítólag közelebb áll majd a jelenlegi Hetes BMW-hez, mint a Phantomhoz: vagy fél méterrel rövidebb lesz, bár 3,2 méter körüli tengelytávjával még így is bőven elegendő helyet kínál összes utasának. Ennek ellenére a tervezésnél csak egyes alkatrészeket vettek át a 7-es BMW-ből: a márka igazgatója, Tom Purves szerint az autóba épített új V12-es motor és a padlólemez is a Rolls-Royce sajátja, a BMW típusai egyiket sem kapják meg.

A 200EX bemutatása után már a szériaváltozat következik: a tervek szerint 2010 elejére válhat gyártásra késszé a kisebbik és várhatóan a Phantomnál kedvezőbb áron kínált Rolls-Royce, amelytől a jelenlegi eladások megduplázását várják.