Tíz napon belül csődbe mehet a Saab

2009.02.20. 10:09

A General Motors a svéd kormányzattól várt segítséget veszteséges leányvállalatának életben tartásához, de úgy néz ki, a Saab nem kapja meg az ötmilliárd svéd koronás állami támogatást.

A kormány álláspontját Maud Olofsson, Svédország ipari minisztere tolmácsolta. "Nagyot csalódtam a General Motorsban. Gyakorlatilag levette a kezét a Saabról, és megpróbálja a felelősséget a svéd adófizetőkre hárítani.... Ugyanakkor a Saab olyan régóta veszteséges, hogy felelőtlenség volna a részemről, ha most azt mondanám, a megmentésére költjük az adófizetők pénzét" - indokolta a miniszterasszony a GM igényének elutasítását. Így a Saab lényegében magára maradt: ha nem kap segítséget a General Motorstól, már márciusra tartalékai végére juthat, és csődöt jelenthet. Ez közvetlenül kb. 4500 munkahely megszűnését jelentené, de ennél jóval több állást veszélyeztetne, hiszen több tucatnyi beszállítónak ad munkát a svéd prémiummárka.

A Saab vezetői most átszervezési haladékot próbálnak kérni a bíróságtól, amely átmenetileg megvédené a céget a hitelezőktől. Az eljárás lényege, hogy a Saab vezetése megpróbálhatja meggyőzni a hitelezőket arról, hogy adjanak némi fizetési haladékot arra a néhány hónapra, amíg a cég megteremti az önálló, nyereséges működés feltételeit. Ez nehéz feladat, de nem lehetetlen: a gyártó két vadonatúj típus, a 9-4X és az új 9-5-ös bemutatására készül, illetve rövidesen elkezdenék a 9-3X gyártását, így van rá esély, hogy a megújított kínálat révén középtávon javuljon a helyzet, akár úgy is, ha a GM valóban kihátrál a Saab mögül. Ha viszont ez a terv sem válik be, a svéd gyártó akár már február végére lehúzhatja a rolót.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!