Jön az önfelfújó gumiabroncs

2009.02.24. 12:26

Egy cseh cég, a Coda Developement fejlesztette ki az új gumiabroncs-típust, amely képes fenntartani saját nyomását.

Az SIT (Self Inflating Tire, azaz önfelfújó gumiabroncs) működési elve viszonylag egyszerű: az abroncs belső peremében egy kisebb átmérőjű csövet alakítanak ki, amely menet közben pumpaként működik, és így képes visszaállítani az álló helyzetben lassan leeresztő gumik nyomását. Ezzel megelőzi, hogy az autó abroncsai a szükségesnél kisebb nyomás miatt túl gyorsan elkopjanak, megnöveljék a fogyasztást, vagy balesetveszélyes szituációt okozzanak. A probléma megoldásával már korábban is próbálkoztak az autó- és gumiabroncs-gyártók, de általában komplikált, drága és nehéz rendszerek születtek, amelyeket leginkább teherautókban érte meg használni. A Coda találmánya azonban egyszerűen és olcsón kivitelezhető, így alig emelné meg a gumiabroncsok árát.

A fejlesztés még folyik, és egyelőre nem tudunk róla, hogy bármely nagyobb gumiabroncs-gyártó megvette volna a gyártási jogokat. A cseh cég azonban már több díjat is nyert a zseniálisan egyszerű találmánnyal - legutóbb például a hamburgi Tire Technology Expo kiváló találmányoknak járó különdíját - így reménykedhetünk benne, hogy hamarosan ráharapnak az ötletre, megszabadítva az autósokat a rendszeres keréknyomás-ellenőrzés nyűgjétől, és azoknak a baleseteknek a veszélyétől, amelyek a leeresztett abroncsok miatt következnek be.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.